Offerfeest

Vrijdag 18 oktober 2013

Na onze grote reorganisatie-actie van vorige week was het vakantie. Veel mensen reizen naar familie en de sfeer is vergelijkbaar met de kerstperiode bij ons: familiebezoek, heel veel eten, lekker uitrusten, gezelligheid en een beetje bijslapen. Voor mij was het natuurlijk heel bijzonder om het offerfeest hier mee te maken. Een beetje laf heb ik het daadwerkelijk slachten van het schaap vermeden, maar vervolgens alle stappen van het proces meegemaakt. In het dorp waar ik was, hing op iedere hoek van de straat wel een schaap ondersteboven in verschillende stadia van ontleding.

Allereerst gaan de mannen naar de moskee. Op veel plaatsen wordt de preek van de iman buiten gehouden. Dat is een mooi gezicht: rijen mannen in mooie witte feestkleding die bidden tegen de achtergrond van het oranje-rode woestijnlandschap. Even later zag ik mannen met grote messen over straat lopen of met een bebloed schort om het schaap aan de poten omhoog hijsen. Intussen feliciteerde en zoende iedereen elkaar midden op straat. Kinderen holden opgewonden rond in feestelijke kleren en de vrouwen waren druk bezig om de keuken zo te prepareren dat er een heel schaap in verwerkt kon worden. Het schaap werd gevild, de ingewanden verwijderd en vervolgens werd alles verwerkt. De lever is een lekkernij en in de keuken zaten de vrouwen op opgerolde tapijtjes op de vloer en regen stukjes lever omwikkeld met schapenvet aan spiesen. Deze werden op een klein binnenplaatje op een barbecue-tje gelegd. Terwijl de keuken zich vulde met grote rookwolken en heerlijke geuren, werd er in de gang flink gehakt en gehamerd om het vlees, de poten en zelfs de kop in stukken te verdelen. De kop werd geroosterd op een vuurtje, de darmen schoongespoeld, de maag gereinigd en alles werd gebruikt.

Intussen werd er bijna onafgebroken gegeten. De eerste spiesen met de lever waren heerlijk. ’s Middags was er een heerlijke tajine met schapenvlees. In de familie waar ik was, aten de vrouwen en mannen apart. Eerst de mannen terwijl de vrouwen druk bezig waren in de keuken en de kinderen het slachten van het schaap naspeelden. Daarna de vrouwen in een andere kamer. Er kwamen buren langs, er werd vlees uitgewisseld en net als ik dacht dat nu echt niemand meer iets kon eten, werden er nieuwe spiesen op de barbecue gelegd.

Kortom een hele ervaring voor mij en bijzonder gezellige dagen.