Feest

Maandag 14 oktober 2013

Afgelopen vrijdag werd het schilderproject feestelijk afgesloten. De buitenmuur is mooi geworden. De tafels en stoelen zijn wat klodderig geworden in mijn ogen, maar de nieuwe kleurtjes op de deuren hebben de ruimte lichter gemaakt. schildreren4In ieder geval hebben de leerlingen aan beide kanten een goede tijd gehad. Er is geen grotere tegenstelling denkbaar tussen de adolescenten van de internationale school, met merkkleding en iphones, en de leerlingen van Ibtisama, die vaak zonder lunch op school komen. De vrouwen van Ibtisama delen dan hun eigen lunch maar weer en kopen wat brood extra, want anders zouden deze leerlingen de hele dag niets te eten hebben.

Nu is het vakantie. Woensdag en donderdag wordt hier namelijk het offerfeest gevierd en dat is een heel belangrijk feest. Alle kinderen waren dan ook opgewonden over het te slachten schaap en het lekkere eten. Veel mensen reizen naar hun familie in andere steden, dus daarom zijn de kinderen de hele week vrij.punnikproject 6 huldigingVoor Laila is dat maar goed ook, want Laila heeft een blaar. Haar gedreven punnikwerk en vooral de stevige greep waarin ze het stokje vasthield hebben hun tol geëist. Desondanks is ze er niet van te weerhouden haar laatste steekjes te maken. 

Zondag werden de olympische helden van Ibtisama gehuldigd met een feestje in het gemeentehuis. Het feestje begon geheel volgens Marokkaanse traditie twee uur te laat, maar was een heel bijzonder evenement voor de kinderen. Ze kregen diploma’s, hun medailles werden nogmaals omgehangen, er werden foto’s gemaakt, officiele toespraken gehouden en veel muziek gemaakt. 

Voordat het offerfeest echt kan losbarsten hebben we vandaag de schoolklas opgeruimd. We gaan een nieuw lessysteem introduceren waarmee op individuele niveaus gewerkt kan worden. Daarvoor moesten we van al het ontwikkelingsmateriaal aangeven bij welk niveau en bij welke ontwikkelingstaak het hoort. Dat was een goede gelegenheid om ook weer even alle puzzels compleet te maken en de kasten opnieuw in te delen. De kinderen waren vrij maar alle vrijwilligers waren aanwezig. 

En toen we ‘s avonds om 19.30 uur helemaal klaar waren, was het echt tijd voor het feest. Iedereen wenst elkaar goede dagen en verheugt zich op de dagen met familie.

opruimen1

opruimen2 opruimen3