Reacties Marokko

De woorden van Nadia

Hallo mijn lieve « zusters » Maretha, Elly, Samira en Susanne,

Ik mis jullie erg. We zijn erg blij met de resultaten van de summerschool, waarvan ik heb geleerd. Het was vooral heel zinvol voor de kinderen met autisme die speciale behoeften hebben. Ik heb veel geleerd over hoe je kan werken met kinderen met autisme. Vooral over hoe belangrijk het is om de tijd af te bakenen. Ook hebben we veel gehad aan de evaluatie-bijeenkomsten, die we hielden nadat de kinderen naar huis gingen. We weten nu hoe we constructieve werkjes kunnen kiezen voor de kinderen. We merkten ook dat de kinderen zich beter konden concentreren en fijner werkten als we de taakjes afwisselden met even ontspannen, iets drinken of iets dergelijks. Ik heb ook van jullie geleerd hoe belangrijk geduld is bij het werken met deze kinderen. Ik hoop dat jullie terugkomen om onze (startende) stichting te bezoeken, want wij staan nog aan het begin en we hebben specialisten zoals jullie nodig hard nodig om ons verder te helpen.

Veel liefs van jullie « zuster » Nadia

 

De woorden van Meryam, de moeder van Mounir

In naam van God, de Barmhartige, de Genadevolle, groet ik jullie, mijn « zusters ».

Ik begin mijn verhaal met een populair gezegde: “Soms is een vriend barmhartiger dan de zoon van je eigen moeder of vader.”

Jullie waren echte zusters en vriendinnen en ondanks het verschil van landen en talen, konden we goed en eerlijk met elkaar communiceren. Ik zweer bij Allah, we zijn jullie niet vergeten en dat zullen we ook nooit doen zolang we leven. Jullie hebben een goede indruk bij ons achtergelaten en die zal de tijd niet uitwissen.

Wij hebben onze harten geopend en hebben verteld over onze problemen. Onze vereniging heeft geen fondsen en onze begeleiders krijgen geen inkomen. We hebben je ook verteld over onze gezinsproblemen en in welke moeilijke situatie wij als moeders verkeren. Ondanks dit alles zijn we sterk gebleven en we doen dit voor onze eigen kinderen.

Ik zal jullie nooit vergeten en heb hele goede herinneringen aan onze ontmoeting. We hebben veel gehad aan de goede informatie over hoe we om kunnen gaan met de kinderen. Het heeft ons begrip over hoe om te gaan met de kinderen verbeterd, vooral in situaties met de kinderen met autisme. De cursusavonden waren leerzaam voor ons als moeders in de eerste plaats en ook als begeleiders.  We vragen onze God om meer kennis om andere mensen hiermee te kunnen helpen. We danken jullie zeer en we wachten op jullie terugkeer.

Mevrouw Fatima Zahra, de voorzitster van onze vereniging, heeft ons meegedeeld dat ambtenaren van de provincie en de gemeente jullie werkzaamheden hier zeer gewaardeerd hebben. Ze waren ook heel blij met wat jullie hebben gedaan.

Jullie krijgen de hartelijke groeten van iedere moeder en ieder kind van de stichting Ibtisama.

Vrede zij met u, jullie  « zuster » Meryam, moeder van Mounir.

 

De woorden van Fatima Zahra, de moeder van Yassine

In naam van God, de Barmhartige, de Genadevolle

Fatima Zahra richt enkele persoonlijke woorden aan elk van de Nederlandse vrijwilligers. Ze zegt daarin dat ze veel geleerd heeft en dat de Nederlandse vrijwilligers hun land en het Universitair Medisch Centrum Utrecht, op voortreffelijke manier vertegenwoordigd hebben. Ook citeert ze een Arabische wijsheid:
“Vergaar kennis, al moet je ervoor naar China”.

Mijn lieve goede zusters, voor mij waren de cursusavonden leerzaam en ik heb veel ervaringen opgedaan. Ik kan mijn gevoel daarover in woorden niet goed genoeg uitdrukken. Iedereen die de summerschool en de cursusavonden heeft bijgewoond, heeft heel positief gereageerd over jullie inzet en jullie deskundigheid. De ouders die deelnamen aan de summerschool waren zeer onder de indruk. Deze  summerschool is hier populair geworden en iedereen zit te trappelen om jullie snel nog een keer te ontmoeten. “Het oor wordt sneller verliefd dan het oog”. Ze hebben veel over jullie gehoord en sommige gezinnen hebben jullie werk in alle eerlijkheid geprezen. Iedereen was gerustgesteld en blij. We hopen elkaar te ontmoeten in de volgende bezoeken en we hopen ook dat we met elkaar in contact zullen blijven.

Vrede zal met jullie.

Ik dank Allah dat ik zusters heb in ander land ondanks de cultuurverschillen tussen ons. Onze geesten en onze harten passen bij elkaar.

Fatima Zahra, de moeder van Yassine